sreda, 16. oktobar 2024.

Red je da se uvede red u upravljanje komunalnim otpadom u gradu Kraljevu!

Objavljeno: 09.10.2024. | autor: KV Novosti -on line Bez komentara

Upravljane komunalnim otpadom je gorući ,a možda i najveći,društveni, ekološki, ,ekonomski,zdravstveni  pa zašto ne i politički problem Kraljeva.

Stvaramo ga   zajednički, svi mi! Тrebalo bi da se svi mi zajednički i   staramo o njemu. Pre svih  država i lokalna smouprava, tačnije njihove institucije ,pa onda i mi građani.

Još malo pa idealno-Slike deponije na sajtu JKP Čistoća

 Činjenicom da kroz sistem poreza i naknada, izdržavamo institucije ne prestaje  potreba, obaveza i briga nas građana da se agnažujemo oko rešavanja problema upravljanja otpadom,komunalnim pre svega,.

Posebno zbog činjenice da je komunalnog otpada   sve više i više iako je, sudeći po rezultatima popisa,  nas živih ljudi,sve manje i manje.

Surova stvarnost….maj 2024.g.

Postoje propisi ,pa čak i metodologija, kako treba da se meri količina i sastav komunalog otpada koga građani i privreda Kraljeva, stvore tokom godine,ali se to  ne radi.Tačnije radi se,procena,na osnovu kubikaže i broja vozila angažovanih da  komunalni otpad prikupe i odvezu na gradsko smetlište koje, samo raste i širi se ,još od 1971.godine, kada je tamo stovarena prva količina otpada.To smetlište raste i u širinu i u visinu! A kako i ne bi ,kada te i tako sačinjene  procene govore o preko 30.000 tona  generisanog otpada,na godišnjem nivou.

O problemu konstantog rasta smetlišta/deponije u Kraljevu ,svedoči podatak da su se odbornici Skupštine grada ,u prošlom sazivu, saglasili da se rade izmene planskih dokumenata grada, za novih 25 hektara planiranih za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Tako bar piše u dokumentima resornog ministarstva gde se govori o projektu „Čista Srbija“.

Na zvaničnom sajtu projekta „Čista Srbija“,piše da je u Kraljevu  planirana  izgradnja Regionalnog centra  kapaciteta do 100 T/dan sa svim potrebnim sadržajima (objekat sa postrojenjem za tretman čvrstog mešanog otpada, sanitarne kasete, postrojenje za preradu procednih voda, upravna zgrada, garaža za kamione i mehanizaciju sa radionicom, objekat za prijem i kontrolu merenja…). Planirana površina na kojoj će se graditi Centar Kraljevo je 250.000 m². Planirano je da se Centru za upravljanje Kraljevo priključe opštine Trstenik i Vrnjačka Banja. Broj stanovnika koji će biti obuhvaćen Centrom u Kraljevu je 195.981.

Od 36 tački planiranog investicionog ulaganja JKP „Čistoća“ u 2024.g -Deponije nigde!

 Mada, u Službenom listu grada Kraljeva,u naslovu odgovarajuće Odluke o  izmeni plana detaljen regulacije ,objavljene novembra 2021.godine, nema te reči „Regonalni“.

Trenutno je,volšebni nestanak te reči, manje važan,biće valjda nekakvih javnih uvida ili javnih  rasprava  i o drugim, planskim, dokumentima neophodim za izgradnju jednog takvog komunalnog infrastrukturnog objekta.

Ono što je sada potrebno i važno i što se može,ako ima  razuma i sloge,   jeste organizovanje  serije razgovora na  temu upravljanja komunalnim otpadom, sa unapred definisanom Agendom razgovora i sa jasno definisanim stavom da ova generacija kraljevčana hoće a videćemo i da li će znati, da započne proces koji će biti završen rešenim problemom komunalog otpada.Sve u skladu sa najsvremenijim tehnološkim i normativnim mogućnostima.

Za koje vreme  bi problem upravljanja komunalnim otpadom bio rešen na održivi način  isuviše je pretenciozno da licitiramo u ovom prilikom.

Jedno je već sada sasvim  izvesno , a to je da trajnog i održivog rešenja problema upravljanja komunalnim otpadom neće biti, ako nema planova i programa koji su plod dogovora vlasti i građana.I ako,najzad ne krenemo sa prvim korakom ka tom cilju.

To je ugrentno kreiranje  ozbiljnih, finansijskih,kadrovskih, organizacionih i infrastrukturrnih preduslova za početak primarne selekcija – razvrstavanje komunalnog otpada na mestu njegovog nastanka.

Na potezu su oni koji su,i po zakonima, najodgovorniji za ovaj problem.To su odbornici Skupštine grada, oni koji trenutno upravljaju ovim gradom ili u njemu (sa)učestvuju kao aktuelna parlamentarna manjina.

Građani i njihova udruženja posebno, imaju svoj deo odgovornosti i obaveza,  svesni problema lošeg upravljanja komunalnim otpadom zbog čega je  ozbiljno ugroženo zdravlje svih građana, dece posebno. Za početak  da se pozivu, na razgovore o rešavanju problema komunalnog otpada,odazovu.Ili da,u slučaju izostanka  poziva na te razgovore,počnu  organizovanije i glasnije da proizvaju odgovorne.

Znamo da će mnogima,zbog postojećih praksi komunikacija političkih aktera,vlasti pre svega i građana,ovo (za)zvučati kao utopija.

Da nam se ne ponove nemile sceni iz oktobra 2022.godine i avgusta 2024.g.

Potrudimo se,svako u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti , da tako ne bude.

Vremena za oklevanje sa rešavanjem problema upravljanja komunalnim otpadom u Kraljevu je sve manje i manje.

Jer ,sutra je novi dan,nove,veće količine komunalnog otpada, biće  tu,u našim dvorištima,na ulicama,dovežene,možda, i sa strane … Na  gradskom smetlištu koje raste li raste.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 271

Tagovi: , ,