sreda, 16. oktobar 2024.

Kad zažmuriš ne vidiš problem, ali on ostaje!

Objavljeno: 25.09.2024. | autor: KV Novosti -on line

Ekspanzijom izgradnje novih hotelskih i individualnih smeštajnih kapaciteta ,zabeleženoj u zadnjoj deceniji,logično je, raste i broj gostiju koji odsedaju u Vrnjačkoj Banji.To  ,na svoj način, raduje kako žitelje banje  tako i rukovodioce lokalne samouprave. Ali takva ekspanzija naglašava i mnoge, nerešene komunalne i infrastrukturne probleme.

Upravljanje komunalnim otpadom je jedan od tih problema. Vrnjačka Banja se,kao lokalna samouprava, suočava sa višedecenijskim problemom odlaganja komunalnog otpada.A  količina komunalnog otpada se uvećava iz godine u godinu,upravo zbog činjenice da raste broj gostiju i posetilaca Vrnjačke Banje.

Smetlište u Gračacu (Fotografija TV N1)

Već smo pisali o ovom problemu ukazujući na to kako je on viđen u strateškim ,planskim dokumentima opštine Vrnjačka Banja kao što su to Lokalni ekološki akcioni plan opštine Vrnjačka Banja iz 2010.godine ali Plana razvoja opštine Vrnjačka Banja za period 2023-20230.g. usvojen prošle godine.

Zabrinjava činjenica da opština Vrnjačka Banja  nema Lokalni plan upravljanja otpadom kao dokument kojim bi trebalo da se definišu ciljevi upravljanja otpadom na svojoj teritoriji u skladu sa Programom upravljanja otpadom Republike Srbije.

Postojeći zakonski okvir u Srbiji obavezuje lokalne samouprave,pre sveg kroz  Zakon o upravljanju otpadom,  da izrade planove upravljanja otpadom koji uključuju strategije za sakupljanje, transport, tretman i zbrinjavanje otpada.

Zato i ne iznenađuje činjenica da problem upravljanja komunalnim otpadom nije adekvatno tretiran ni u  Budžetu opštine za 2024.godinu ,a ni u  Programu poslovanja JKP „Banjsko zelenilo i Čistoća“ ,za istu godinu.

A u budžetu za 2024.g. samo 230.000 dinara i to za edukativne aktivnosti stanovištva o rešavanju problema komunalnog otpada

To se jasno vidi jer,ni u budžetu opštine Vrnjačka Banja  za 2024.godinu usvojenom još u decembru 2023.godine a ni u nedavno usvojenom II rebalansu tog budžeta ,u programskom odeljku 6- Zaštita životne sredine – 0005 Upravljanje komunalnim otpadom je,na toj poziciji, planirano samo 230.000 dinara za sprovođenje edukativni aktivnosti.

Nemanje Plana upravljanja otpadom se odražava u budžetu lokalne samouprave kroz planiranje sredstava za prikupljanje, transport i zbrinjavanje otpada, kao i za edukaciju građana o pravilnom postupanju sa otpadom. U budžetu nema ,ali se  mogu predvideti investicije u opremu za primarnu selekciju komunalnog otpada  i drugu infrastrukturu, kao što su to reciklažna dvorišta i postrojenja za obradu otpada, čime se osigurava usklađenost sa zakonodavnim obavezama i ciljevima održivog razvoja definisanim u Programu upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022-2031.g ((„Sl. glasnik RS“, br. 12/2022)

U ovogodišnjem budžetu opštine Vrnjačka Banja,toga nema osim nemušte formulacije  indikatora ishoda poput „broja učesnika na održanim edukativnim seminarima  i okrugil stolovima iz domena zaštite životne sredine“ koji bi trebali da doprinesu opštem cilju definisanom kao „Trajno očuvanje zaštita i unapređenje životne sredine i zaštitnih šuma“  bez jasne veze takvog cilja sa programskom aktivnošću definisanom i u budžetu i u II rebalansu kao „Upravljanje komunalnim otpadom“.

A da taj pristup kod izrade ovako važnog dokumenta treba da zabrine jasno govore i podaci iz dokumenta „Godišnji izveštaj o učinku programa (budžetskih) za 2022.g“ (strana 7)  u kome su ,još pre dve godine, navedene iste formulacije indikatora u Programu 6.-Zaštita životne sredine  kao i 2024.godine,na poziciji „Upravljanje komunalnim otpadom“.

Doduše , izveštaju iz 2022.godine,kao opšti cilj definisano je „Podizanje nivoa svesti stanovnika (sic!) o značaju očuvanja životne sredine“, uz zaključnu konstataciju da se „Iz dostavljenog  izveštaja ne može izvesti zaključak u kojoj meri je realizovan cilj“.

U takvom jednom dokumentu,kao što je budžet opštine, trebali bi smo da vidimo jasno definsane ciljeve i rezultate  koje lokalna samouprava želi da postigne u određenoj oblasti,u ovom konkretnom slučaju u upravljanju komunalnim otpadom na teritoriji opštine Vrnjačka Banja,ali toga na žalost nema!

Tu,u budžetu,uz izvore finansiranja, ima mesta i treba da se vide i konkretne planirane, akcije koje će se sprovoditi za postizanje ciljeva u upravljanju komunalnim otpadom, kvantitativni i kvalitativni pokazatelji uspešnosti ostvarivanja planiranih rezultata….

Ako svega toga nema onda ne preostaje   ništa drugo nego da zaključimo da problem upravljanja komunalnim otpadom,u opštini Vrnjačka Banja ne postoji.

Smetlište u Gračacu snimljeno dronom (Fotografija iz priloga sa tv N1 snimljena u maju 2024.g.)

Zato i ne čudi što je  Nadzorni odbor,verovatno uz menadžment JKP „Banjsko zelenilo i Čistoća“, govoreći o upravljanju komunalnim otadom, što je tom preduzeću  posao poveren od strane opštine, napisao ,u dokumentu Program poslovanja za 2024.godinu „da uspešnost poslovanja preduzeća u mnogome zavisi od postavljenih ciljeva u ovoj godini od kojih posebno ističemo: da sistem upravljanja otpadom razvija u skladu sa najprihvatljivijim opcijama za životnu sredinu,da razvija princip i plan  aktivnosti upravljanja otpadom u srednjoročnom periodu i dugoročno dostigne zakonske zahteve i ciljeve nacionalne Strategije upravljanja otpadom“,itd,itd, itd…

Iz Plana JKP „Banjsko zelenilo i Čistoća“ za 2024.g.

Mere,aktivnosti,rokovi,sredstva,izvršioci,monitoring,izveštavanje…Toga nema!

Kad zažmuriš,ne vidiš problem. Ali on nije nestao!

Naprotiv problem  odlaganja komunalnog otpada je sve veći  i veći i preti ,da ozbiljno ugrozi reputaciju Vrnjačke Banje kao destinacije poželjne za odmor  zbog  svojih lekovitih voda , zdrave i očuvane prirodne sredine primarno, a tek potom i zbog drugih, pratećih, sadržaja u koje spadaju i svi smeštajni kapaciteti.

Sadašnja genaracija donosilaca odluka u opštini Vrnjačka Banja nalazi se na svojevrsnom  ispitu ,odgovornosti,kompetetivnosti i zrelosti, da upravljajući aktuelnim  društvenim procesima rešava i višedecenijski problem komunalnog otpada..

Raspeta je između aktuelnih materijalnih  interesa investitora u građevinarstvu, izvođača i podizvođača radova u tom sektoru,hotelijera i rentijera ,ali interesa lokalne samouprave da kreira što veći broj poreskih obveznika i  raznoraznih  naknada na jednoj strani i neupitne potrebe da se očuva resurs zdravih i lekovitih voda i zdrave životne sredine kao ključne vrednosti brenda  Vrnjačke Banje na drugoj strani. Na potezu su ,saglasno našem društvenom i političkom  uređenju, političke stranke koje egzistiraju u toj sredini, koje pred građane Vrnjačke Banje treba da   izađu sa jasno definisanim politikama kako misle da pomire na jednoj strani,  interese profita i potrebe za zdravom životnom sredinom na drugoj strani koja,u slučaju Vrnjačke Banje, nije samo nasušna potreba njenih žitelja nego i ključna vrednost jednog,do sada,uspešnog  turističkog brenda ne samo u Srbij

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 176

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.