subota, 27. jul 2024.

Počeo treći festival Zlatne harmonike Kraljeva

Objavljeno: 22.07.2024. | autor: KV Novosti -on line Bez komentara

Koncertom klasične muzike održanim u  u subotu, 20. jula, u Svečanoj sali Gradske uprave počeo je III Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“ koga,kao i predhodna dva,organizuje Kulturni centar „Ribnica”. Kraljevo.Na koncertu je izvedeno nekoliko svetskih premijera, učestvovali su Nikola Peković i Beogradski kamerni orkestar. Dirigent je bio Danijel Gajs iz Nemačke, a specijalni gost je bio prekusionista  Aleksandar Sedlar.

Večeras,drugog festivalskog dana ,na programu koji će biti održan u Svečanoj sali Gradske uprave je koncert Marije Ratkov, Petra Bešovića i Nemanje Čamagića, studenata harmonike sa Fakulteta umetnosti u Nišu iz klase Nikole Pekovića. Publika će imati priliku da sluša raznovrstan repertoar, koji čine dela različitih epoha i stilova.

Promocijom monografije„Harmonika u Srbiji – od Pašone do Univerziteta“, autora dr Ljubomira S. Lukića,  24. jula u 19 časova, u Svečanoj sali Gradske uprave nastaviće se niz festivalskih dešavanja.

U četvrtak, 25. jula 2024. sa početkom u 21 čas,  na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu,biće održano takmićenje mladih harmonikaša za priznanje „Novica Negovanović”. Za prve tri nagrade, nadmetaće se 16 kandidata iz Srbije, Republike Srpske, Mađarske i Rumunije. Prva nagrada je snimanje jednog kola u studiju Aleksandra Sofronijevića. Druga i treća nagrada su novčane. U revijalnom delu programa učestvovaće Snežana Đurišić i Aleksandar Sofronijević uz pratnju Nrodnog orkestra pod upravom Vlade Panovića.

Treći Festivala „Zlatne harmonike Kraljeva“ se završava ,u petak 26.jula koncerom„Tebi za ljubav”. To je veče posvećeno kompozitorasko stvaralaštvu Miše Mijatovića. Uz njegov orkestar  nastupiće brojni renomirani pevači: Miroslav Ilić, Zorica Brunclik, Slavko Banjac, Radiša Urošević, Jelena Broćić, Milica Milovanović i Miloš Vujanović.

Kako je festival počeo  i kada će biti ispunjeno obećanje gradskih čelnika o izgradnji spomenika Novici i Tozovcu

Od pokojnog Novice Negovanovića, legendarnog harmonikaša, pevača i kompozitora koji je,zadnje  godine svog života proveo na čelu Zavičajnog društva Kraljevo,potekla je ideja o muzičko-scenskoj manifestaciji na kojoj bi se ,svake godine, okupljali  virtouzi harmonike iz Kraljeva i okoline, ali i mladi harmonikaši iz Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Maj 2021- Sa poslednjeg zajedničkog sastanka četvorice virtuoza harmonike o organizovanju Zlatnih harmonika Kraljeva

Novica je već bio otpočeo, u saradnji sa mlađim kolegama harmonikašima Panovićem, Mijatovićem i Sofronijevićem, sa  pripremama za tu manifestaciju.

U tome ga je 9.avgusta 2021.godine prekinula smrt ali su njegove mlađe  kolege Vlada Panović,Miša Mijatović i Aleksandar Sofronijević nastavili sa realizacijom te ideje.

Pokojni Novica Negovanović kao i njegov kolega po pesmi i harmonici Predrag Živković –Tozovac već imaju trajno obeležje u našem narodu koga su izgradili svojim muzičkim  delima.Ostaje još da čelnici grada Kraljeva ispune svoje obećanje dato pre tri godine da to isto uradi i grad Kraljevo izgradnjom zajedničkog Spomen obeležja ovoj dvojici velikanasrpske narodne muzike, na Trgu Srpskih ratnika.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 428

Tagovi: , , ,