utorak, 16. jul 2024.

Privode se kraju radovi na oslikavanju murala na Ušću

Objavljeno: 07.07.2024. | autor: KV Novosti -on line Bez komentara

Za koji dan biće završeni radovi na muralu koji će krasiti Dom kulture u Ušću. Dizajn murala delo je Tomislava Toma Radovanovića iz Kraljeva a ,njegovo rešenje ,  tehnikom zidnog  oslikavanja , realizovali su akademski slikari Slađana Miljković  i Matija Sretović.

Inicijatori  oslikavanja  murala su nekadašnji omladinci-akcijaši iz Kraljeva okupljeni u udruženju građana  koje se zove “Udruženje akcijaša Ibar”. Oni su ,kao udruženje,dobili podršku  grada Kraljeva,na ovogodišnjem konkursu za udruženja građana, za svoj projekat „Mi smo se  prirodi bar malo odužili. A vi?“.

Matija Sretović zadužen je,zajedno sa Slađanom Miljković ,za izradu murala

Cilj njihovog projekta je da podsete s na jedinstvenu akciju pošumljavanja goleti Ibarske doline sprovedenu  osamdesetih godina XX veka kao  primera odgovornog odnosa prema životnoj sredini i  održivom razvoju svog kraja. A tada,u periodu od 1980. ,kada je sve počelo kao akcija lokalnog karatkera ,preko 1981. kada je to već postala Savezna radna akcija, pa sve do 1990. godine, nekoliko hiljada omladinaca ,iz svih krajeva ondašnje države Socijalističke Federativne Republike  Jugoslavije,  pošumilo je ,bez malo, 5.000 hektara goleti u Ibarskoj klisuri zasadivši oko 12.000.000 sadnica različitih četirnara primenjujući ,tada novu tehnologiju šumskog  sadnog materilala ,sadnice sa baliranim korenovim sistemom.

Danas smo na Ušću, u obilasku radova na muralu, zatekli Dragutina Bogojevića-Gula, komadata ORA Ibra 1983 godine ,višegodišnjeg člana Štaba ove akcije i aktuelnog predsednika Udruženja akcijaša Ibar iz Kraljeva.

Dragutin Bogojević Gule u obilasku radova na Ušću

Od njega smo saznali da  će na zidu Doma kulture u Ušću,ispod murala biti postavljena i savremena Info tabla sa kju-ar kodom preko koga će,zainteresovanim posmatračima, biti omogućeno da koristeći svoj  mobilni telefon, pristupe sajjtu na kome će se nalaziti obilje dokumenata ,fotografija, video zapisa i drugog materijala koji će ih iscrpno podsetiti na te ,slobodno možemo reći ,dane neponovljivog entuzijazma i realnog doprinosa životnoj sredini pripadnika ondašnjih generacija mladih.

“Organizovaćemo ,u septembru mesecu, prigodan program,najpre ovde na Ušću a potom i u Kraljevu, kako bi smo javnosti  zvanično predstavili ne samo ovaj mural, na kome se kao što vidite  još uvek radi, nego i ostale aktivnosti našeg udruženja. Za tu promociju pripemamo i skromu izložbu ,na deset panoa, čijim  sadržajem ćemo bliže i detaljnije podsetiti javnost na dane ,zapravo deceniju, trajanja Omladinske radne akcije Ibar na Ušću” rekao nam je Dragutin Bogojević-Gule.

Dodajmo ,na kraju podsećanja radi, da je ovo udruženje 2009.godine  podiglo Spomen- česmu kraj Ibarske magistrale iznad Ušća u znak sećanja na dane pošumljavanja Ibarske doline omladinskim dobrovoljnim radom.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 448