utorak, 16. jul 2024.

Imamo li kapacitete za neophodnu energetsku tranziciju  u Kraljevu?

Objavljeno: 29.06.2024. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu je,nedavno,u prostorijama Saveza inženjera i tehničara održan Okrugli sto na temu “Lokalni razvoj kroz veće korišćenje obnovljive energije”. Organizator razgovora na ovu više nego aktuelnu temu bilo je udruženje građana Kraljevački razvojni centar a među brojnim učesnicima dominanto  je bilo prisustvo inženjera svih profila mahom starije generacije. Skupu su prisustvovala i dva odbornika novog skupštinskog saziva ali je bilo uočljivo odsustvo predstavnika Gradskog veća i onih organizacionih  delova Gradske uprave koji bi,prirodom svog posla i obaveza, trebali da budu pokretači svih planskih aktivnosti u lokalnoj samoupravi.

Okrugli sto na temu Lokalni razvoj kroz veće korišćenje zelene energije je održan 19.juna 2024.g.

Sama rasprava je inače organizovana kao jedna od aktivnosti projekta ZA glas građana pri odlučivanju o energetskoj politici grada Kraljeva”  čiji je  cilj da se ključni akteri u lokalnoj zajednici,pre svih odbornici u Skupštini grada, podsete na obavezu usvajanja jednog važnog dokumenta javnih politika koji se zove Program energetske efikasnosti grada Kraljeva za period 2023. -2025.godine sa planom energetske efikasnosti za 2024.godinu.

Ono što je važno reću u vezi tog dokumenta je to da je njegov predlog već sačinjen,da ga je sačinila firma iz Niša, angažovana posle sprovedene javne nabavke i da ga je dostavila nadležnim u Gradskoj upravi na dalje postupanje.

Ono što se ,imajući u vidu značaj ovog dokumenta za procese planiranja u energetskom sektoru grada, s pravom očekuje je to da on što pre bude predstavljen, najpre zainteresovanoj stručnoj javnosti i odbornicima Skupštine grada a potom i građanima kroz obaveznu organizaciju  Javne rasprave.

Na  Okruglom stolu su, predstavnici Kraljevačkog razvojnog centra, upoznali prisutne sa nekim informacijam dobijenim od strane Gradonačelnika i nedavno zaduženog gradskog većnika za oblast energetike,čija je suština da će se taj dokument naći,u skorije vreme ,pred Gradskim većnicima čime će i zvanično otpočeti proces njegovog usvajanja.

Tokom rasprave na Okruglom stolu ,od panelista i učesnika u raspravi se čulo i to da  Kraljevo i  okolni region nemaju značajne velike proizvodne kapacitete za električnu energiju kao neki drugi delovi Srbije. Energetski kapaciteti u Kraljevu su više usmereni na distribuciju i potrošnju nego na proizvodnju. Rečno je I to da se  Kraljevo se nalazi u centralnoj Srbiji, sa dobrim klimatskim uslovima za solarne instalacije, gde je prosečna godišnja sunčeva radijacija  oko 1.200 kWh/m², što pruža solidne uslove za proizvodnju solarne energije. Smanjenje troškova solarnih panela i povećanje efikasnosti tehnologije čini solarne projekte sve privlačnijim. Postoje potencijali za instalaciju solarnih panela na krovovima zgrada, domaćinstava, kao i na poljoprivrednim zemljištima i drugim otvorenim površinama  a  država i lokalna samouprava  rade  na povećanju učešća obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, uključujući podsticaje za instalaciju solarnih panela.

Okrugli sto na temu Lokalni razvoj kroz veće korišćenje zelene energije

Jednostavno sve je više razloga za to da se planira sveobuhvatni proces promene celokupnog lokalnog energetskog sistema. Deo tog procesa lokalne energetske tranzicije je i energetska transformacija koja se odnosi na promenu načina na koji se energija proizvodi, prenosi i koristi. To uključuje promene u tehnologijama, procesima i infrastrukturi.

Kraljevo je, već treću godinu u procesu donošenja Plana Razvoja,dokumenta koji bi trebalo da pruži  strateške smernice za ekonomski i društveni razvoj ali I da bude osnova za novi Prostorni plan grada Kraljeva koji treba da  definiše fizički raspored i korišćenje prostora.

Zato je važno da se,u ovoj fazi razgovarao je jednom dokumentu kao što je Program energetske efikasnosti grada Kraljeva koji  bi trebalo da definiše strategije, ciljeve, i konkretne mere za unapređenje energetske efikasnosti u svim sektorima (stambenom, komercijalnom, industrijskom, javnom) kako bi se smanjila potrošnja energije, povećala upotreba obnovljivih izvora energije, i unapredila održivost. Implementacija ovakvog Programa može pomoći Kraljevu da značajno smanji potrošnju energije, poveća korišćenje obnovljivih izvora i doprinese zaštiti životne sredine.

I na samom kraju evo i odgovora na pitanje postavljeno u naslovu ovog teksta: Ključno je da se svi relevantni akteri lokalne zajednice uključe u ovaj proces ,da se obezbede potrebni tehnički,ekonomski,politički i društveni  kapaciteti I da se obezbedi podrška građana kako bi se ostvarili ciljevi energetske tranzicije.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 228

Tagovi: , , , ,

Komentari su zatvoreni.