subota, 17. avgust 2024.

Šta je to „republički kovid algoritam“ ?

Objavljeno: 30.11.2020. | autor: KV Novosti -on line

Odgovarajući danas na brojna  pitanja novinara,na konferenciji za štampu  ispred Opšte bolnice „“Studenica“ u Kraljevu ,načelnik Infektivnog odeljenja  dr Milan Parezanović je, u nekoliko navrata ,pojašnjavajući postupanja zdravstvenih radnika u Kraljevu,koji se suočavaju sa rekordnim brojem novozaraženih  virusom korone, pomenuo „republički algoritam“ bez detaljnih objašnjenja šta u tom „algoritmu“ piše.

Algoritam je, prema nekim definicijama, konačna i precizno definisana procedura, niz dobro definisanih pravila i kojim se (pr)opisuje izvršavanje nekog postupka.

Dr.Parezanović,razumljivo je, nije novinarima objašnjavao ,do detalja, šta u tom „republičkom kovid  algoritmu“ piše niti pak ko su ,državni organi  i/ ili  medicinske institucije, autor(i) tih definisanih pravila i kojim se (pr)opisuje  postupanje  zdravstvenih radnika kad posumnjaju  da je neko  zaražen virusom korone.

dr.Milan Parezanović

No,iznevši ,danas,nekoliko zaista zabrinjavajućih podataka o stanju u delu  državnog zdravstvenog sistema  koga čine Dom Zdravlja u Kraljevu i Opšta bolnica „Studenica“ on je,(ne)svesno dao ozbiljnju argumentaciju da  „republički kovid algoritam“ ,šta god da je to i ma ko da je njegov autor,  ispisujemo ,u ovom tekstu,  sa velikim navodnicma i jasnom aluzijom na njegovu upotrebnu vrednost.

Tako,opisujući  aktuelnu situaciju u kraljevačkim zdravstvenim ustanovama dr.Parezanović  između ostalog reče: „Nije ni naša krivica što bi po nekom algoritmu prvi rendgen trebalo da radi Dom zdravlja, ali Dom zdravlja nema rendgen aparat, pa se sva dijagnostika, i laboratorijska i rendgen, radi u bolničkoj kovid ambulanti“.

„ Ima dovoljno respiratora, ali da nema dovoljno kadrova koji bi ih opsluživali , a kako je čuo trebalo bi i u Agensu, da se otvori  kovid bolnica, a  ovim ustanovama( Specijalne bolnice Agens u Mataruškoj Banji i Merkur u Vrnjačkoj Banji)  bi Opšta bolnica „Studenica“ trebalo da bude potpora za prijem teških pacijenata“

„U Merkur se primaju bolesnici iz Beograda.Takve bolesnike koji se primaju u Merkur mi u Kraljevu lečimo ambulantno. A pacijente koje bi oni,u Merkuru, mogli da leče, zašta su obučeni i spremni, mi  i ne primamo na odeljenje u Kraljevu.“

Pitanje iz naslova ovog teksta zaista nije retoričko već zdravorazumsko. Jer,običnom čoveku,laiku za medicinu i  menadžment u zdravstvu,teško je shvatljivo da neko sastavi,napiše nekakav „republički kovid algoritam“ a da ne koristi  podatke-činjenice.

A podatci -činjenice su  Dom zdravlja u Kraljevu nema rendgen aparat.Nije ga imao ni pre korone,da nema dovoljno anesteziologa u Opštoj  bolnici  „Studenica“ i da ih nije bilo ni pre korone,da zdravstveni radnici u Specijalnim bolnicama za fizikalnu i posttraumatsku rehabilitaciju  poput Agensa i Merkura, nemaju iskustva  ni opreme za lečenje zaraznih bolesti,niti su to iskustvo i tu opremu imali pre korone.

Kraljevačko zdravstvo (ni)je u kolapsu!?

O kraljevačkom  zdravstvu se, u zadnja dva dana, dosta govori i piše a posebno posle komentara  Predsednika Aleksandra Vučića u Nišu na obraćanje doktora Rada Panića, anesteziologa iz Kraljeva i  predsednika Sindikata lekara i farmaceuta, doktoru Predragu Konu članu Kriznog štaba, kao i medijskog oglašavanja doktora Zorana Mrvića,v.d.direktora Opšte bolnica „Studenica“ u formi Otvorenog pisma kolegi dr.Paniću.

Ova rasprava ima svoj eho i na društvenim mrežama sa argumentima „pro et contra“ a nam je , za oko zapala, obajava na FB, jednog lekara specijaliste  iz pomenute ustanove koji je,obraćajući se kolegama a pre svega v.d.direktoru, istog podsetio na postojanje kolektiva i  instituta kolegijuma tog kolektiva, kao primarnih,i primerenijih, mesta za takve i druge,strukovne, polemike.

Već pominjani  dr.Parezanović saopšti,  danas, da  je  133 medicinska radnika iz Kraljeva odsutno  zbog bolesti, ili izolacije.

Zbog svega rečenog vama poštovani čitaoci ostavljamo da sami dođete do zaključka i date odgovor na pitanje  iz  naslova  našeg dodatka  tekstu „Šta je to „republički kovid  algoritam“,  jer  nije naš posao  da presuđujemo nego da informišemo. O činjenicama i  sa podatcima.

I baš zbog tih podataka danas nećemo saopštiti tačan broj novozaraženih u Kraljevu,kojih je, prema Saopštenju gradskog štaba za vanredne situacije 152 a prema brojnim natpisima ,u  nekim drugim medijima,čak 222.

Zadovoljićemo se onim u čemu se slažu i jedni i drugi izvori a to je da ,hvala Bogu, danas u Kraljevu nije bilo preminulih,što je u svemu i najvažnije.

Važnije i od toga šta je to ,zaista „republički kovid algoritam“ i da li je ili nije kraljevačko zdravstvo u kolapsu ?

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 643

Komentari su zatvoreni.