subota, 17. avgust 2024.

Što pre is(koristiti) vrednu donaciju Veterinarsko specijalističkom institutu u Kraljevu

Objavljeno: 26.11.2020. | autor: KV Novosti -on line

Direkcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je ,danas, uručila donaciju Veterinarsko specijalističkom institutu u Kraljevu, u opremi za redovna ispitivanja zaraznih bolesti, koja vredi  80.000 evra, a koju je ona obezbedila zahvaljujući   donaciji  Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Oprema  danas donirana  Veterinarsko specijalističkom institutu u Kraljevu omogućava rad  sa visokopatogenim virusima, koji imaju visok rizik kako za pojedince tako i za zajednicu, ali ista obezbeđuje bio sigurnost nivoa 2 i 3,što praktično znači da je rad na njoj efikasniji  i bezbedniji  za one koji na njoj rade.

Ono što,u ovom trenutku ovu donaciju čini još atraktivnijom jesu njene mogućnosti da se koristi i za brzu detetkciju virusa „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“.

Ustanova koja je ,od danas ,bogatija za ovu opremu već raspolaže sa četri jedinice za PCR testiranje, ali nije  ,do danas,  uključena u „kovid režim rada“ za šta je potrebna odluka Štava za vanredne situacije na nivou republike i nadležnog ministarstva.

Do duše,Veterinarsko specijalistički institut je bio ,odlukom Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, u periodu od 31. marta do 17. maja, uključen  u ispitivanje uzoraka građana na virus „SARS-CoV-2“,i u tom periodu je, u  svojoj laboratoriji   ispitao  8.991 uzoraka sa teritorije 25 lokalnih samouprava iz četri upravna okruga.

Danas,pri uručivanju ove zaista vredne donacije , gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić je,po ko zna koji put  pozvao građane „da disciplinom u poštovanju preventivnih mera zaštite sebe i svoje najbliže“ ali nije rekao da li će i kada Štab za vanredne situacije grada Kraljeva preložiti nadležnim organima na nivou države da što pre ,ponovo, u „kovid sistem!“ uključe Veterinarsko specijalistički  institutu u Kraljevu.

Valjda je,i nama laicima,dozvoljeno da zaključimo kako je ostajanje pet jedinice za PCR testiranje,kojima ,od danas, raspolaže Veterinarsko specijalistički  institutu u Kraljevu van „kovid sistema“, u situaciji kada beležimo rekordne brojeve novozaraženih i preminulih u jednom danu, više nego luksuz.

Današnja donacija i sam događaj zaslužuju sve pohvale ,ali  vreme je i za druge akcije!

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 483

Komentari su zatvoreni.