sreda, 04. septembar 2024.

„Ovo je crni dan za Kraljevo“

Objavljeno: 09.07.2020. | autor: KV Novosti -on line

„Ovo je crni dan za Kraljevo. Brojka od 52 novo registrovana slučaja građana pozitivnih na na virus „SARS-CoV-2“,koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva u jednom danu,nekako se poklopila sa konačnim brojem zaraženih u prva tri meseca epidemije“, rekao je ,danas ,na početku svog obraćanja medijima dr.Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

„Oećanja besa, tuge, razočaranja,moga bih još toga da ređam opisujući svoje stanje u suočavanju sa ovim rezultatima kojima smo,u jednom trenu,potrli rezultate ostvarene tokom prva tri meseca suočavanja sa ovom epidemijom.

Zato ponavljam,po hiljaditi put a vi ,prenesite građanima Kraljeva,zar je teško da se pridržavamo  te tri osnovne mere:zabrane okupljanja u većem broju, distanciranja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na rastojanje od minimum 2 metra i obaveznog nošenja maske? Obavezno pranje ruku,više puta u toku dana,posle svakog kontakta se podrazumeva. Valjda nam je to jasnije sada ,kada smo dostigli 220  kao  ukupnu brojku novozaraženih na teritoriji grada Kraljeva“ rekao je još,danas, dr.Aleksandar Macan.

Stanje u Kraljevu počinje da biva alarmantno

On je saopštio da je jutros održan sastanak u Opštoj bolnici „Sudenica“ u Kraljevu na kome je odlučeno da se njeno Internističko odeljenje,privremeno,transformiše u Kovid odeljenje što povećava sadašnje kapacitete Infektivnog odeljenja sa 34 za još 80 ležajeva za smeštaj pacijenata sa težom kliničkom slikom.Ova , i još neke druge odluke ,poput one o povratku lekara i srednjemedicinskog osoblja koji su ,iz Kraljeva,slati na ispomoć drugim zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru i Beogradu,pre svega,doprineće efikasnijem reagovanju lokalnog zdravstvenog sistema na ovako nagli skok broja novo zaražernih građana.

Ove promene ,verovatno,znače i to da pacijenti sa najtežim komplikacijama neće više biti slati na respiratore u Kragujevac jer se njom omogućava da deo,od 11 postojećih respiratora Opšte bolnice „Studenica“,počne da se koristi i za potrebe najtežih kovid pacijenata.

Veliko interesovanje medija

Obzirom da ,od juče, u primarnoj Kovid ambulanti u Domu zdravlja rade tri,umesto dva tima,u vremenu od 8 do 20 časova ,kao i da je ,lekarima ,ojačan kol centar omogućen je veći broj pregleda potencijalno zaraženih i efikasnija trijaža.A tih,pregleda u Kovid ambulanti Doma zdravlja , je ,i bez ovih povećanih kapaciteta, do juče bilo,u proseku između 120 i 150 dnevno.

Efikasnosi kraljevačkog   zdravstvenog sistema koji već radi na ivici postojećih,pre svega ljudskih,kapaciteta bez sumnje doprinosi i to što ,od juče,Veterinarski specijalistički institut radi  analize  uzetih uzoraka što će skratiti vreme čekanja rezultata u odnosu na vreme laboratorije Kliničkog centra Srbije „Vatreno oko“ kojoj je zbog njene preopterećenosti, trebalo,u pojedinim slučajevima,  i do  ,čak pet dana,  da bi rezultati stigli u Kraljevo.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 898

Komentari su zatvoreni.