četvrtak, 05. septembar 2024.

In Memoriam – Milan Glišović Gliša – „Dolina jorgovana“ ispraća svog promotera na večni počinak

Objavljeno: 08.04.2020. | autor: KV Novosti -on line

Danas je u Kraljevu , u 82. godini , preminuo Milan Glišović – Gliša ,  novinar „Ibarskih Novosti“ i Radio Kraljeva , dopisnik „Večernjih novosti“ i dugogodišnji urednik dopisništva RTS-a iz Kraljeva.

Rođen je u Brsenici kod Čačka 1938. Godine , a novinarsku karijeru je započeo u Ibarskim novostima i Radio Kraljevu , najpre kao spoljni saradnik a potom i kao novinar i urednik.

Za njim je ostalo hiljade stranica ispisanih novinaraskim tekstovima objavljivanim u medijima na svim meridijanima. Njegov karakterističan glas pamte stariji slušaoci Radio Kraljeva na čijim talasima je objavio stotine radio emisija i vrhunskih radio reportaža o ,takozvanim običnim ljudima , koji su se afirmisali u svom životnom i radnom okruženju svojim radom , kreativnim ili drugim veštinama.

Kao čovek porekolom iz sela imao je izrazito istančani nerv da uoči i prepozna muku svakonevnice  seljaka i da je na jasan i efektan način saopšti slušaocima njegovih emisija. Tako je Gliša , davao  nemerljivi doprinos da se čuje i zna za probleme sela i seljaka čime je , snažno uticao da se pokrenu brojne društvene aktivnosti na rešavanju tih problema. Naravno, bio je tu sa svojim perom i mikrofonom i kada je trebalo da se afirmiše i pohvali i najmalje pregnuće i postignuće u ma kom selu ovog dela Srbije. Bio je pokretač i urednik popularne radio emisje „Selima u pohode“ koja je , pre četri decenije , snimana u selima u okolini Kraljeva, Čačaka, Vrnjačke Banje i Raške.

Milan Glišović na Magliču u vreme održavanja manifestacije „Dani jorgovana“

Emisija je ,za ono doba, predstavljala zahtevan producentski poduhvat a i njen koncep je bio originalan. Sastojala se iz segmenata edukativnog i zabavanog sadržaja u kojima se čula i afirmisala reč poljoprivrednih stručnjaka ,uzornih poljoprivrednika ali i stvaralaca iz oblasti kulture , umetnosti i sporta sa saoskog područja.

Početkom osamdesetih godina zajedno sa koleginicom Jelenom Petrović zabeležilo i u knjizi „Branili su zastavu otadžbine“, čiji su izdavač bile „Ibarske novosti“, objavili desetine sećanja ,tada malobrojnih, preživelih učesnika proboja Solunskog fronta iz kraljevačkog kraja.

Posle jednog od svojih putovanja u Pariz i ostvarenog kontakta sa Antom Granićem, predsednikom tadašnjeg Društva jugoslovensko-francuskog prijateljstva, došao na ideju da u Kraljevu organizuje manifestaciju u čast srpske kraljice Jelene, žene kralja Uroša Prvog Nemanjića i majke srpskih kraljeva Milutina i Dragutina koja je vodila poreklo iz francuske kraljevske porodice Anžuja.Tako je nastala poznata kulturno-turistička manifestacija „Dani jorgovana“ koja se , sada, održava  i u Kraljevu i u Raški.

Manifestacija nastala u samo predvečerje krvavog raspada nekadašnje Jugoslavije od starta je kuburila sa jačom podrškom lokalne zajednice a posebno podrške sa nacionalnog nivoa iako je promovisala činjenicu da su Srbi sa Evropom u viševekovnim i slojevitim vezama. Godinama se borila za svoje mesto pod suncem u kalendaru manifestacija podržanih od lokalne samouprave i doživela je , pre dve godine, svoj „srebrni“ jubilej  zahvaljujući neviđenom entuzijazmu i upornosti njenog idejnog tvorca Milana Glišovića.  Gliša je , u toj svojoj  borbi za Dane jorgovana ,  imao  nesebičnu podršku i pomoć  porodice , pre svega ćerke Slavice.

Kraljevo mu se ,delimično, odužilo „ Oktobarskom nagradom“ 2018. godine  za njegov  doprinos  afirmaciji grada i njegovih vrednih i kreativnih žitelja.

Milan Glišović je dobitnik brojnih novinarskih i društvenih priznanja: „Zlatnog mikrofona“ i „Nagrade za životno delo“ Udruženja novinara Srbije i Jugoslavije, godišenje nagrade RTS-a, nagrade „Svetozar Marković“.

Milan Glišović će biti  sahranjen sutra (četvrtak, 9.aprila)  u porodičnoj grobnici na Kraljevačkom starom groblju.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 811

Komentari su zatvoreni.