subota, 07. septembar 2024.

Širi se model udruživanja lokalnih samouprava u rečne slivove!

Objavljeno: 24.11.2018. | autor: KV Novosti -on line

Regionalni centar za obuke civilne zaštite na Rudnu bio je , juče i danas , domaćin skupa koordinatora slivova Zapadne Morave , Kolubare ,Velike Morave i Gornjeg Dunava-Banatski vodotoci. Ove četri asocijacije lokalnih samouprava , urduženih po rečnim slivovima , za zajedničko preventivno delovanje i postupanje u vanrednim situacijama uzrokovanim elementarnim nepogodama ,pre svega poplavama, okupljaju bezmalo polovinu od ukupnog broja opština i gradova u Srbiji.

Čelnici tih asocijacija su na Rudnu razgovarali o mogućim modelima i predstojećim aktivnostima u vezi  udruživanja kadrovskih i materijalnih kapaciteta lokalnih samouprava i delova njihovih javnih uprava u neku formu zajedničke , međuopštinske , službe za preventivno postupanje i upravljanje vanrednim situacijama.

Izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi , juna ove godine , kreiran je novi , funkcionalniji normativni okvir za efikasniju saradnju lokalnih samouprava u oblasti smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća , baziran na zajedničkim , preventivnim , aktivnostima i zajedničkom upravljanju vanrednim situacijama . Nova zakonska rešenja imaju za cilj da opštine i gradove podstakne  na što hitnije  udruživanje  kadrovskih i materijalnih resursa u cilju efikasnijeg preventivnog delovanja u borbi protiv elementarnih nepogoda.

Skup na Rudno se završava sutra a na kraju će biti usvojena prva verzija Nacrta Sporazuma o saradnji gradova i opština u slivovima.To je prvi u nizu koraka koji vode ka ustanovaljavanju novih oblika udruživanja delova javnih uprava  koji se bave poslovima prevencije i upravljanja vanrednim situacijama u Srbiji u rečne slivove.

Recimo na kraju da je sastanku na Rudnu , pored koordinatora slivova Zapadne Morave , Kolubare ,Velike Morave i Gornjeg Dunava-Banatski vodotoci , prisustvovao i predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković koji je, između ostalog,najavio i skoro formiranje asocijacije lokalnih samouprava u slivu reke Save.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 693

Komentari su zatvoreni.